Tunnusta jo! - oletko sinäkin kyylä?


Arvoisa lukija, myönnetään yhdessä heti alkuun, että kaikissa meissä asuu pienenpieni kyylä. Kyylyys on inhimillinen piirre, joka vaihtelee luontaisesta tiedonhalusta aina patologiseen, perverssiin, kyltymättömään haluun kytätä ja arvostella kanssaihmisten jokaista liikettä.
Koska olemme itse joutuneet tekemisiin eri asteisten kyylien kanssa erityisesti työelämässä, halusimme luoda testistön, jonka avulla jokainen voi tunnistaa oman kyylyytensä asteen. Tulosten avulla kuka tahansa voi vaivatta puuttua omaan käytökseensä ajoissa, mikäli siinä ilmenee viitteistä sairaalloiseksi yltyvästä kyttäyksenhalusta.
Selvitä siis, kuinka kyylä juuri Sinä olet! Muistathan vastata rehellisesti.
(Tästä videosta saat osviittaa, mikäli kyylän käsite on sinulle vielä epäselvä)
VAPAA-AJAN KYYLÄYS
1 Onko Sinulla tapana vilkuilla naapurin puolelle, onko nurmikko leikattu ja polttopuut siistissä pinossa?
A) Ei juuri koskaan, ei voisi vähempää kiinnostaa. (0 p)
B) Silloin tällöin, toisten siisti piha on ilo silmälle. (1 p)
C) Erittäin usein. Meillä polttopuut pinotaan aina oikeaoppisesti. Muilla ei todellakaan. Ja pyrin siitä myös aina huomauttamaan. (2p)
2 Suunnitteletko iltakävelyreittisi siten, että näet mahdollisimman runsaasti kadulle päin suuntautuvia  asuntojen ikkunoita, joista voit tutkailla tuntemattomien illanviettotapoja ja sisustusmakua? Onko jossain perheriita käynnissä? Seisooko Lundia-hyllyn päällä Aalto-vaasi, niin kuin kuuluukin?
A) En koskaan, mitäs helvettiä tässä ajetaan takaa? (0 p)
B) Silloin tällöin kieltämättä hiukan kiehtoo kurkkailla toisten koteihin. (1 p)
C) Aina! Ja sitä paitsi on hälyyttävää kuinka monessa kodissa ei edes ole Aalto-maljakkoa! (2 p)
3 Kun törmäät kaupassa puolituttuun, et tervehdi häntä avoimesti, vaan seuraat häntä vaivihkaa tehden havaintoja jokaisesta ostoskoriin asetellusta tuotteesta ja raportoit niistä kotona puolisollesi?
A) Siis kuka edes voi ajatella tällaisen tekemistä? En ymmärrä kysymystä. (0 p)
B) Tarkkailemalla puolituttujen hankintoja voi löytää itsellekin uusia tuotteita.  (1 p)
C) Naapurin Teijalla on tainnut alkaa vaihdevuodet. Osti soijajugurtin! Ja Peltosen isäntä tuolta tien päästä saattaa olla alkoholisti. Näin kun katseli kaljahyllyä, mutta osti silti paketin kahvia. Peittelee sillä varmaan sairauttaan. (2 p)
4 Kyttäätkö kaiken aikaa kaikkia sometuttujasi ja teet heidän päivitystensä perusteella pitkälle meneviä johtopäätelmiä puolituttujen yksityiselämien käänteistä? Samalla et kuitenkaan koskaan päästä pihahdustakaan omasta elämästäsi, tai anna merkkiäkään siitä, että ylipäänsä käytät sosiaalista media?
A) En käytä somea. (0 p)
B) Täytyy myöntää että välillä tulee vähän kyyläiltyä. Eikös se kuulu somen luonteeseen? (1p)
C) Todellakin! Juuri huomasin, kuinka Mirjami, entinen mökkinaapuri vuodelta ’88, latasi kuvan koirasta. Onkohan sillä aviokriisi menossa, kun ei voi ukostaan kuvaa laittaa? Vai kärsiikö se mielenterveysongelmista – lemmikeillähän on tutkimusten mukaan terapeuttinen vaikutus? Tai mitenkähän sen rahatilanne, kun ei tämä otus kyllä ollut mikään rotukoira? (2 p)
TYÖELÄMÄN KYYLÄYS
5 Kun ohitat kollegasi työhuoneen, onko sinulla tapana kurkata sivusilmällä, onko tietokoneella auki excel-taulukko vai facebook-tili?
A) Ei kyllä riitä moiseen aikaa tai kiinnostusta. (0 p)
B) No kun nyt näin suoraan kysytään, niin kyllähän se tulee aina välillä tsekattua. (1 p)
C) Jaa, mitähän tällä kysymyksellä haetaan takaa? Itse koen kyllä, että on jokaisen työntekijän velvollisuus pitää työyhteisössä huolta toisten mahdollisista työtehtävien laiminlyönneistä. Ja kun niitähän riittää! (3 p)
6 Onko sinulla tapana pöllähtää kollegoitesi työhuoneisiin äkkiarvaamatta tyhjänpäiväisten tekosyiden turvin, aikeenasi löytää ja paljastaa heidän tekemiään vähäisimpiäkin virheitä?
A) Mulla on kuulkaa kädet täynnä omaakin työtä. (0 p)
B) Joskus, tahallaan tai vahingossa, kollegat tekevät virheitä. Mielestäni olisi suotavaa että edes joku puuttuu niihin. (1 p)
C) No nii-in. Kerran oli Marjon rei’itin tipahtanut lattialle, ihan keskelle mattoa. Mikä työturvallisuusriski! Tein heti asianmukaisen tapaturmaraportin. Sitten oli toisella kollegalla jalka nostettu kerran pöytää vasten. Soitin heti työfysioterapeutille, että täällä ei kyllä noudateta hänen laatimiaan työergonomiasuosituksia! Ja sitä paitsi joillain on tapana asetella paperit pöydille liian tiiviisiin pinoihin, vaikka pitäisi mapittaa viipymättä. Tiedätte kai, huonepöly kerääntyy juuri tällaisiin kasoihin vaarallisella tavalla. Olen kyllä ollut yhteydessä Allergia- ja astmaliittoon ja pyytänyt työpaikallemme pikaista interventiota. Vastausta ei ole jostain syystä vielä kuulunut. Niin pistää vihaksi tällainen piittaamattomuus. Joillekin kun mapittamatta jättäminen aiheuttaa ihan todellista harmia! (2 p)
7 Onko sinulla tapana mitata aikaa kellostasi kuinka kauan kollegoittesi ruokatunti taas tänään kestää?
A) NO-EI-OLE-TAPANA!! (0 p)
B) Kyllä se tietyssä mielessä astettaa meidät työntekijät hieman epätasa-arvoiseen asemaan, mikäli joku toistuvasti venyttää taukojaan. Että siinä mielessä kyllä. (1 p)
C) Joka kerta venyy liian pitkäksi. Itselläni tarkkailutarkoitukseen käytössä kännykän sekuntikello sekä nettipohjainen ajastinsovellus, johon voin syöttää useamman tarkkailtavan tiedot samanaikaisesti. Pöydälle olen varannut lisäksi munakellon, mikäli nettiyhteys sattuisi katkeamaan. (2 p)
8 Onko sinulla tapana säännöllisesti raportoida edellisen kysymyksen havaintosi esimiehellesi kenenkään pyytämättä?
A) Ei herranjumala ole aikaa tällaiseen pelleilyyn! (0 p)
B) Keskiviikkopalaverissa olen silloin tällöin tuonut esimieheni tietoon räikeimmät tapaukset. (1 p)
C) Ensinnäkin olen oma-aloitteisesti ohjelmoinut ajastinaplikaationi välittämään tietoa muiden myöhästymisistä reaaliaikaisesti esimieheni mobiiliin. Lisäksi päivitän excel-taulukkoon tiedot myöhästymisistä päivän tarkkuudella. Taulukosta voi kätevästi laskea menetetyn työajan kuukausi- ja vuositasolla. Harmikseni esimiehelläni ei vielä ole ollut aikaa tarttua päivittäin esilletuomiini karkeisiin epäkohtiin. Henkilökohtaisesti koen muiden holtittoman taukokäyttäytymisen suurena uhkana omalle työhyvinvoinnilleni.  (2 p)
Testin tulokset
Laske yhteen pistemääräsi. Tulosten tulkinta:
0-3 pistettä: Ei lainkaan kyylä. Mutta, mutta – olitkohan nyt aivan rehellinen?
4-10 pistettä: Keskitason kyylä. Keskitasoinen kyylääminen ei vielä aiheuta merkittävää ärsyyntymistä lähipiirissäsi. Mikäli olet taitava keskitason kyylä, osaat naamioida lievän kyttäyksesi normaalin tiedonjanon ja muka-aidon kiinnostuksen kaapuun, siten että se se jää muilta huomaamatta. Tällä tasolla ei vielä useinkaan tarvita jatkotoimenpiteitä kyyläyksen kitkemiseksi. On hyvä kuitenkin tunnistaa (ja tunnustaa) jo tässä vaiheessa kehittyvän kyylän piirteitä, jotta ne eivät pääse kasvamaan sinussa turhan hallitseviksi.
11-16 pistettä: Kovan luokan kyylä. Kyyläät säännöllisen ammattimaisesti sekä vapaa-ajalla että työelämässä. Kyyläys on sinulla todella verissä ja alkaa saada jopa patologis-perverssejä piirteitä. HC-kyylä on useimmiten täysin sairaudentunnoton. Huomaa siis, että yltiöpäinen kyyläyksesi aiheuttaa muissa todennäköisesti valtavaa v***tusta sekä jatkuvasti patoutuvaa raivoa sinua kohtaan. Mikäli et pysty ollenkaan hillitsemään kyyläystäsi, kannattaa alkaa olla varuillaan lähiympäristösi aggressiivisten purkausten varalta.

Kommentit