Kuolettavan kovat vinkit henkiseen kasvuun (Varoitus! ei herkille)


Arvostettu lukijamme, kävikö Sinullekin taas kerran niin, että koko pääsiäinen hujahti ohi rairuohon kasvatuksen, tipukoristeiden asettelun ja suklaamunien ahminnan tiimellyksessä? Katosiko taas kerran juhlapyhän syvempi henkinen merkitys Messiaan marttyyrikuoleman muistojuhlana virvonvarvon -hössötyksen ja pupuleikkien alle?
Ja tuntuuko Sinusta nyt, että jotain olennaista ja syvää pyhien vietossa jäi täten uupumaan?
Vaan ei hätää! Tänään tarjoamme päivän erikoistarjouksena takuuvarmat ja käytännönläheiset (joskin suhteellisen karmaisevat) DIY -vinkit nopeaan henkiseen kasvuun – ja  aina jopa aitoon valaistumiseen!

Unohda jo mindfullness -harjoitukset

Näinä päivinä on kovin muodikasta kehittää itseään ja pyrkiä paremmaksi ihmiseksi. Mitä moninaisimmat life coach-, new age-, mindfullness- ja positiivisen psykologian suuntaukset jakavat kansalaisille neuvojaan kuinka kasvaa ihmisenä ja saavuttaa suurempaa onnellisuutta omaan elämäänsä.
Kuinka tarttua hetkeen hallitummin? Kuinka raakaruokailla ravitsevammin? Kuinka rauhoittaa kiristävät hermonsa retriitissä? Kuinka kivuta urakiitoon myönteisten mantrojen siivittämänä? -kurssit kenties tarjoavat monelle hetkellisen hyvänolontunteen ja hengähdystauon hektisen aherruksen keskellä. Mutta nyt on tullut hetki, jolloin kaivataan tilalle jotakin kouriintuntuvaa!

Sanoista tekoihin!

Arvoisa lukijamme, haluamme nyt tuoda tietoonne muutaman mahdollisuuden henkiseen kehittymiseen buddhalaisesta opista. Tässä vaiheessa on syytä tiedostaa, että buddhalainen oppi asettaa tavoitteensa verrattain korkealle ja noh, varsin kauas omalta mukavuusalueeltamme. Tämä heijastuu seuraavien perin ennakkoluulottomien harjoitteiden jopa groteskin suorasanaisena kehoituksena täydelliseen itsetuhoisuuteen. Varoituksen sanana siis, että seuraavat hengenkilvoittelun ”hard-core”-esimerkit (opuksesta Tiibetiläinen kirja elämästä ja kuolemasta) saattavat kiistattoman käytännönläheisyytensä ohella mahdollisesti myös järkyttää herkimpiä:
Esimerkki 1: Sanoista tekoihin, kuivaharjoittelusta tositoimiin! Tunnettu buddhalainen pyhimys, Asange, oli tavoitellut valaistumista sitkeästi kuuden vuoden ajan erakkoelämän, mantrojenluvun ja meditaation avulla. Valaistuminen kuitenkin pysyi kilvoittelijan ulottumattomissa. Erään kerran päiväkävelyllään Asange törmäsi kituvaan koiraan, joka makasi katuojassa surkeassa kunnossa. Eläinparalla oli enää jäljellä vain etujalat; takajalat olivat matojen peitossa ja mädäntyneet. Legenda kertoo, että sietämätön myötätunto täytti Asangen, kun hän näki koiran kärsivän. Asange ei aikaillut vaan ryhtyi tositoimiin: ensitöikseen hän leikkasi omasta ruumistaan lihaa koiralle syötäväksi. Sitten hän alkoi irrottaa matoja koiran takaruumiista. Koska pyhimys ei halunnut vahingoittaa myöskään mätää koiranlihaa nautiskelevia matoja, hän alkoi irrottaa niitä mahdollisimman hellästi omalla kielellään. Kun pyhimys kosketti ensimmäistä matoa kielenpäällään, tapahtui kummia! Koko koira katosi olemattomiin. Sen tilalle ilmestyi itse Maailmanopettaja, buddha Maitreya loistavan valokehän ympäröimänä. Asange oli vihdoin saavuttanut valaistumisen tämän varsin käyttönnönläheisen myötätunnon teon kautta.
Esimerkki 2: Irti egoismista – kohti täydellistä uhrautuvuutta! Buddhan itsensä aiempi inkarnaatio, Mahasattva, lähti erään kerran seurueineen metsään retkelle. Metsässä hän kohtasi tiikeriemon, joka oli juuri synnyttänyt ja niin nääntymäisillään nälkään, että oli vähällä syödä omat pentunsa. Mahasattva liikuttui tiikeriemon ja pentujen ahdingosta syvästi. Hän ymmärsi tehneensä varsin vähän mitään konkreettista toisten hyväksi maallisen vaelluksensa aikana ja näki tilaisuutensa nyt tulleen. Mahasattva hiipi hiljaa tiikeriemon luo ja kävi sen eteen makaamaan tarjoten itsensä sille syötäväksi. Tiikeri oli kuitenkin liian heikko avatakseen edes kitaansa. Niinpä Mahasattva viilsi itseensä haavan, josta pulppuava veren tiikeri jaksoi juuri ja juuri nuolla. Tiikeri vahvistui verestä niin, että pystyi avaamaan kitansa ja syömään Mahasattvan. Tämän syvän myötätunnon teon seurauksena Mahasattvan kerrotaan syntyneen uudelleen korkeimpiin mahdollisiin maailmoihin ja myöhemmin siellä saaneen tiikeriemon poikasineen uskollisimmiksi seuraajikseen.

Miten siis toimia?

Arvoisa lukija, mikäli Sinäkin havittelet suoraa tietä taivasmaailmoihin, niin ehkäpä näiden ohjeiden siivittämänä saatat jatkossa luoda hieman erilaisen katseen moottoritien varressa lepääviin ketunraatoihin. Ja huomio myös kaukomaiden tai Korkeasaaren kävijät: Kärsivien villipetojen syötiksi ryhtyminen vilpittömästä auttamisen halusta toimii yhtä lailla oikotienä onneen!

Kommentit